Wordpress hastighedsoptimering

Wordpress er som sådan ikke en lynraket, der er masser af kald til databasen og fonts er stort set altid hentet ind eksternt og ja alt muligt andet, der gør WordPress pænt sløvt, hvis du ikke selv gør noget aktivt for at øge hastigheden.

Vi ser her på, hvordan du lettest og uden problemer, kan få din wordpress hjemmeside til kører langt hurtigere.

Cache på WordPress

Der er to traditionelle typer af cache, browsercahce og servercache.

Browseren vil typisk forsøge at cache alt hvad der sker på en hjemmeside, så den kan vises langt hurtigere næste gang du besøger den.
Browsercache er dermed fantastisk hvis du har en hjemmeside som de samme besøger ofte, men ikke meget bevendt, hvis du hele tiden har nye brugere.

Men på den anden side, sitet bliver ikke langsommere for alle andre og derfor kan du lige så godt sørge for der er tilkoblet browsercache.

Servercache er noget helt andet på WordPress, her laver serveren en cached version af din .php side og laver den om til html, så den kan vises øjeblikkeligt. Uden cache vil wordpress ved hvert besøg på en side skulle hente data fra databasen og lave dem om til en html side.

Servercache er der for enormt effektivt og kan få dit wordpress website til at loade omkring 300% hurtigere kun ved at cache.

Der findes masser af gratis plug-ins som laver servercache på dit WP site f.eks. WP super Cache. Det er 100% gratis og virker efter hensigten.

Komprimer filerne og øg hastigheden

CSS filer og scripts er en stor del af det en browser / besøgende skal hente ned for at se din hjemmeside og her kan du med meget stor fordel komprimerer filerne, så de bliver mindre og dermed hentes hurtigere.

Men her skan der opstå udfordringer. Når du komprimerer CSS og Scripts samt html, kan browseren blive forvirret og ”breake” dit design, så det ser helt forkert ud.

Det er som om noget af det ikke loades.

Har du et avanceret plug-in kan du indsætte hver CSS fil hver for sig og teste hver gang om designet holder.
Det tager meget lang tid og efter en opdatering af temaet, kan alt være = forfra.

Det samme gælder Scprits, der både kan breake, hvis de komprimeres, men bestemt også hvis de loades i forkert rækkefølge.

Vi anbefaler, at du prøver dig frem. Bliver designet ødelagt, så tag hvert script af gangen og find hvor problemet ligger.

Det er typisk kun et enkelt script som skal ekskluderes for at designet holder.

Lokal hosting af fonts

Dine fonts udgør en ret stor del af de filer, som en browser skal hente ned, når en bruger besøger dit website.

Der er derfor mulighed for at hente en held del hastighed ved at ligge alle fonts på din egen server, frem for at hente dem fra f.eks. Google ved hvert besøg

Hvis dit tema understøtter lokal hosting af fonts, er det lige til, men hvis ikke ja så skal du over i, at omkode temaets filer.

Der findes plug-ins som hævder de kan hjælpe med lokal font hosting, men ofte virker de ikke.

Temaet v Enfold som vi anbefaler, har integreret mulighed for at uploade fonts, som kan bruges bagefter som lokal hostet.

Optimer billederne – Uhyrer vigtigt

Ser du på dit website som en samlet enhed, vil billederne ofte stå for omkring 50% af alt den data, der skal hentes af en browser.

Billederne bør derfor være skaleret til den nøjagtige størrelse, som de bruges (de skal være den størrelse de vises på hjemmesiden).

I et tegneprogram skal du med andre ord trække billedet ned i den størrelse det skal vises i, så det kun er netop 600x500px, hvis det er den størrelse du vil have det bliver vist i.

Er det større eller mindre vil wordpress forsøge at vise det på din side ved at forstørre eller minimerer det og hver gang det sker vil det kræve der bruges CPU kraft og hastigheden falder.

Er billedet i den størrelse det skal vises i, ja så skal WordPress kun vise det og intet andet.

Derudover bør du sørge for at dine billeder vises i det hurtigste format, som lige nu er Webp. Her kan du blot hente et plug-in, der laver en kopi af alle dine billeder og laver dem om til webp formatet.

(søg efter Webp under plug-ins i WordPress)

Gør det nemt med WP-Rocket

Fra snart 8 år siden kom WP-Rocket teamet med et plug-in, hvor hele ideen var, at du kun skulle vinge lidt krydser af og bagefter få en voldsomt hurtigere WP side.

De har arbejdet på deres plug-in i de sidste mange år og de kommer hele tiden med opdateringer og arbejder konstant på at gøre deres plug-in endnu bedre.

Som du nok allerede kan fornemme, er vi ret glade for WP-Rocket.

Årsagen er faktisk ret simpel – Lazy load + Deferred + Delay

Vi har i de sidste mange år lavet enormt mange forskellige tests med alle mulige plug-ins kombineret for at opnå det hurtigst muligste WordPress site.

Alt vi har lavet af forskellige tests er blevet slået, når vi har installeret WP-rocket og det er ganske enkelt fordi, deres plug-in virker super godt og der ligger masser af udviklingstimer bag deres plug-in.

Som det nyeste har de introduceret lazy load på scripts og det har fået langt de fleste WP domæner vi arbejder med under 1 sekund i load.

Nuvel, den samlede loadtid er ikke lavere, men den oplevede hastighed for brugerne er hurtigere og det gør brugerne allerede inden for 1 sekundt kan begynde at læse eller browse produkter.

WP-Rocket kan også breake et tema

Det er ikke komplet umuligt for WP-Rocket at være et ubrugeligt idiotisk plug-in, der smadrer hele designet.

Men det sker ganske sjældent i dag kontra fra bare 5 år siden.

Her er der arbejdet med e forskellige temaer, så WPR ikke optimerer for kraftigt på dem.

Med andre ord, vi anbefaler ganske enkelt WP-Rocket og har brugt deres plug-in på mere end 100 domæner uden problemer.

Gratis WP optimerings plug-in

Her kan vi anbefale at du ser på WP super cache og WP super minify, samlet giver det okay resultater, men det er slet ikke det samme som WP-Rocket kan give dig.

Test hastigheden korrekt

Enormt n´mange prøver en Google hastighedstest og det eneste de ser, er de tal som overordnet vises f.eks. web 90 , mobil 30.

Det er meget fint Google har lavet et speed tool, men det viser overhovedet ikke den hastighed dit website opnår i praksis, der skal du over på webpagetest.org og vælge en svensk server og FIOS under hastighed.

Herefter får du et langt bedre indblik i, hvordan dit website performer, når en dansk bruger besøger det.

Du kan se hvilke ressourcer der anvender hastigheden i “Vandfaldet” og optimere på hver især.